Paleo bramborový salát

Jak může vypadat paleo / primální štědrovečerní večeře? Může vypadat úplně normálně dobře a ještě lépe chutnat. Bramborový salát sice není předpisové paleo, ale z našich stránek jistě už víte, že občas sáhnout po potravinách z šedé zóny není nic strašného. A když jsou ty Vánoce… Pokud si dáte záležet na výběru surovin, můžete se vyhnout i chemiím v potravinových výrobcích. Všechno lze pořídit buď domácí, nebo koupit bez přídatných látek. Jediné výrobky, které přijdou do marinády, jsou hořčice, kyselé okurky a majonéza. Například ani v hořčici nemusí být žádná éčka. Složení dobré hořčice vypadá například takto: voda, ocet z páleného vína, moučka z hořčičného semínka, mořská sůl, cukr / karamelizovaný cukr, koření, kurkuma. Žádná éčka a ta troška cukru dělá v hořčici 3,7g sacharidů / 100g hořčice, my budeme potřebovat do salátu jenom maličko, takže žádné drama. Zrovna tak je to s okurkami.

Na své si přijdou samozřejmě i ti, co mají rádi majonézu. I majonéza se dá vyrábět a prodávat bez éček. Pokud takovou nemůžete sehnat, bude lepší, když si ji vyrobíte doma sami. Konec konců si ji doma můžete vyrobit s lepším olejem. Ano, všichni co se diví majonéze. Majonéza, pokud je z dobrých vajíček a ze správných olejů, je dobrá a zdravá. Jsou lepší takové, které se vyrábějí pouze ze žloutků, bílek se nechá na něco jiného, a pověry nechte pro pověrčivé. Zkuste 1 žloutek, 70 - 80 ml olivového nebo ořechového oleje, vyšlehejte, a přidejte 1 lžičku dobré hořčice, 2 lžičky citrónové šťávy nebo maličko vinného octa, pepř případně sůl a znovu vymíchejte a vychlaďte.

Dnes nebudeme dělat žádné pokusy s kapičkami, všechny suroviny v tomto salátu jsou ověřené a salát je velmi dobrý, jen ho uděláme o něco víc paleo, než je u babiček zvykem.

Na ca. 6 porcí bramborového salátu je potřeba:
550 g červených brambor
400 g mrkve
250 g petržele
300 g celeru
1/2 - 1 menší cibule
4 nakládané menší okurky
2 lžíce olivového nebo ořechového oleje
2 lžíce majonézy
2 lžičky hořčice
Pepř
Sůl podle chuti

Brambory se uvaří oloupané ve vodě, voda se slije a brambory se nechají vychladit.
Kořenová zelenina se očistí, uvaří v páře a také nechá zchladnout. (využijte pařák na knedlíky, pokud nemáte přímo napařovací hrnec)

Vychladlé brambory se promačkají klasicky skrz mřížku na brambory a kořenová zelenina se nastrouhá na hrubém struhadle.
Okurky se nastrouhají na jemném struhadle, cibule se nakrájí na velmi jemné kousky. (neměla by se strouhat, jinak zhořkne)

Přidají se ostatní ingredience, dobře se vše promíchá a nechá se minimálně 2h chladit a uležet.

Tip: někdy se do tohoto salátu přidávají natvrdo vařená a nahrubo strouhaná vajíčka.

Na smaženou rybu je potřeba:
Směs mletých mandlí a vlašských ořechů
Vyšlehané vajíčko není nezbytné
Filety z kapra nebo jiné ryby
Přepuštěné máslo

Štědrovečerní večeře se dá udělat i s řízkem, ale ryba je klasika. Rozhodně je ale dobré z kapra ani jiné ryby nedělat žádné podkovy. Ty jsou pak plné kostí, navíc se z podkovy špatně vybírají. Zkuste udělat z kapra filety.

Filety maličko osolte a obalte klasicky jakoby v trojobalu. Místo mouky použijte směs mletých mandlí nebo mandlové mouky s vlašskými ořechy, pak čisté vyšlehané vajíčko a nakonec opět směs s vlašskými ořechy. Velmi chutná je ryba nebo řízek obalený pouze v mletých nebo drcených ořechách.

Smažte na přepuštěném másle na pánvi, nebo v pekáčku v troubě. Opatrně a ne moc dlouho.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *